Και αφού τελειώσαμε με το πρώτος μέρος, ήρθε η ώρα να περάσουμε και στις υπόλοιπες ομάδες της Allsvenskan. Στο τέλος έβαλα και ένα αφιέρωμα στον Μάρκους Ρόζενμπεργκ που “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, εκεί ακριβώς που τα φόρεσε πρώτη φορά!
Νόρκεπινγκ
Έδρα : Östgötaporten-Nya Parken (16.500), Nόρσεπινγκ
Τίτλοι : 13 πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα
Πορεία 5ετίας : 2015: 1η, 2016: 3η, 2017: 6η, 2018: 2η, 2019: 5η
Τι έκανε πέρσι:
Το προσπάθησε μέχρι τέλους, αλλ οι πολλές ισοπαλίες την άφησαν 8 βαθμούς πίσω από τις θέσεις της Ευρώπης. Αν και την τελευταία αγωνιστική, το 2-0 απέναντι στην Τζούγκαρντεν δεν γίνονται 2-2, θα έκανε δωράκι στο Μάλμε ένα πρωτάθλημα.
Προπονητής :
Γενς Γκούσταφσον (40 ετών, συνεχίζει και φέτος). Έμπειρος προπονητής, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ρίχνει βάρος στην άμυνα και αρέσκεται στις αντεπιθέσεις. Στην ομάδα βρίσκεται από το 2016.
Μεταγραφές :
Χωρίς να υπερβάλει σε κινήσεις και πόσα, διατήρησε όλα σχεδόν τα βασικά της στελέχη της. Απέκτησε τον ταλαντούχο μέσο Τζόναθαν Λεβί (Ρόσενμποργκ), τον μέσο Κρίστοφερ Χαζένι(ΙΦ Σίλβια) και τον πιτσιρικά τερματοφύλακα Φέλιξ Γιάκομπσον από την Τορνς που στην συνέχεια τον έδωσε δανεικό στην ΙΦ Σιλβια.
Την τύχη του στην Αμερική και την Νιου Γιορκ Σίτι πήγε να βρει ο μέσος Γκούντμουντορ Θοράρινσον ενώ την μεταγραφή του κέρδισε ο Καρλ Χόλμπεργκ στην Τζουγκαρντεν (αναφέρθηκε πιο πάνω). Στην Δανία και στην Οντένσε, πήγε ο σέντερ μπακ Κάσπερ Λάρσεν και ο μεσοεπιθετικός Σάιμον Σκραμπ κέρδισε την μεταγραφή του στην Μπρέσια. Την πόρτα “εξόδου” είδε ο Αλεξάντερ Γιάκομπσεν που έφυγε για την Σάρσμποργκ.
Η άποψη μου :
Η φυγή του Χόλμπεργκ θα επηρεάσει σίγουρα την επιθετική γραμμή της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια η Νόρκεπινγκ είναι στην “Ελίτ” του Σουηδικού πρωταθλήματος. ο Γενς Γκούσταφσον κάνει καλή δουλεία στην ομάδα τα τελευταία χρόνια και είμαι σίγουρος ότι θα βρει λύση. (3η έως 6η)
Σίριους
Έδρα : Studenternas IP (6,400) , Ουψάλα
Τίτλοι : –
Πορεία 5ετίας : 2015: Β’ – 3η, 2016: Β’ – 1η, 2017: 7η, 2018: 13η, 2019: 11η
Τι έκανε πέρσι:
Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν, έφτασε να κινδυνεύει άμεσα με υποβιβασμό, κατάφερε όμως να ανακάμψει και να τερματίσει 11η, 6 πόντους πάνω από τα play out.
Προπονητής :
Χένρικ Ρίντστρεμ (43) και Μίρτσα Γιέλετσακ (36) καινούριοι. Νέα εποχή στην ομάδα από πέρσι. Αμφότεροι δεν έχουν ιδιαίτερη εμπειρία, ωστόσο θεωρούνται εξελίξιμοι. Πέρσι προσπάθησαν και έσωσαν την χρονιά. Φέτος;
Μεταγραφές :
Απέκτησε πολλούς παίχτες και έφυγαν πολλοί. Απέκτησε τον επιθετικό Κένεντι Ιγκμποανανίκε ως ελεύθερο, τον μέσο Άνταμ Χέμπεργκ (Κάλμαρ), τον τερματοφύλακα Τζόναθαν Βισκόζι (Σαν Αντόνιο), τον μέσο Ναχόμ Γκιρμαι Νέτάμπι (Βάρμπεγκς), τον επιθετικό Σάιμον Γκέφερτ (Καρλσουντ), τον αμυντικό Γιελμαρ Έκνταλ (Χάμαρμπι), τον μέσο Λαουρέντ Σαμπάνι (Μάλμε) και τον επιθετικό Γουκίντα Σουγκιτα (Τράκτορ).
Όσους απέκτησε,τόσοι σχεδόν έφυγαν. Παπούτσια “κρέμασαν” ο Ίαν Σιρέλιους στα 32 του χρονιά και ο 22χρονος!! Λίνους Νιγκρεν για προσωπικούς λόγους. Στην Μπρομμαποικάρνα έφυγαν 3 παίχτες, ο αμυντικός Γέσπερ Αρβιντσον, μέσος Κρίστοφερ Γκούσταφσον και το πολυεργαλείο Φίλιπ Χάουγκλαντ. Επίσης έφυγαν ο μέσος Αμπντουλ Ραζάκ (Έγκριτε), ο κεντρικός μέσος Σέρκο Φακίρι (Λίνσοπινγκ) και ο Χένρι Οφία μαζί με τον Τζον Ιγκμπαρουμαχ (Ντάλκουρ)
Η άποψη μου :
Πέρσι πέρασε δύσκολες στιγμές και στο τέλος έσωσε την σεζόν. Πραγματικά, φέτος δεν βλέπω καμία διαφορά, ειδικά όταν μια ομάδα αλλάζει σχεδόν ολόκληρη και έρχεται μια καινούργια. Όμως κάτι έχει η Σίριους στο DNA της και σώζει πάντα την κατάσταση. (10η έως 13η).
Κάλμαρ
Έδρα : Guldfågeln Arena (12,000), Κάλμαρ
Τίτλοι : 1 πρωτάθλημα, 3 Κύπελλα
Πορεία 5ετίας : 2015: 13η, 2016: 6η, 2017: 12η, 2018: 10η, 2019: 14η
Τι έκανε πέρσι:
Τραγική χρονιά για το Κάλμαρ. Με μόλις 4 νίκες στην χρόνια βρέθηκε να παίζει μπαράζ απέναντι στην Μπράγκε. Έμεινε κατηγορία και φέτος ελπίζει να αλλάξει όλο αυτό με την πρόσληψη για 4η φόρα του Νάνε Μπέργκσταντ.
Προπονητής :
Νάνε Μπέργκσταντ (64 ετών, νέος). Πολύπειρος προπονητής με εμπειρία στο Σουηδικό πρωτάθλημα και θητείες σε Χέλσινμποργκ και Χάμαρμπι. Πειθαρχεία είναι το βασικό του στοιχείο και δίνει βάση κυρίως στην άμυνα.
Μεταγραφές :
Κινήθηκε απλά και λυτά στο μεταγραφικό παζάρι, φέρνοντας τον μέσο Σβάντε Ινγκελσον από την Ουντινέζε πίσω εκεί που έμαθε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Απέκτησε επίσης τον αριστερό μπακ Σεμπάστιαν Ρίνγκ (Γκρίσμπι) και τον τερματοφύλακα Τομπίας Άντερσον (Έστερ). Στην πρώτη του Αυγούστου θα ενσωματωθεί ο μέσος Έρικ Ισράλσον απο την Βαλερένγκα.
Πολλοί ήταν αυτοί που έφυγαν από το Κάλμαρ, ψάχνοντας αλλού ποδοσφαιρικό “Λιμάνι”. Βίκτορ Αγκάρντιους (Λιβόρνο), Άνταμ Χελμποργκ (Σίριους), Μάξουελ (Κουαίμπα), Μονς Σοντερκβιστ – Χέρμαν Χάλμπερκγ (Τρέλεμποργκ), Όλε Λίντκβιστ – Βίκτορ Κρούγκερ – Μάλτε Πέρσον (Οσκαρχαμν), Γέσπερ Μανς(Εσκιλστούνα), Βίκτορ Νόρινγκ – Χάμπους Στρόμγκρεν (Ελεύθεροι).
Η άποψη μου :
Η πρόσληψη του Μπέργκσταντ φέρνει άλλο αέρα στην ομάδα. Τα τελευταία χρόνια το Κάλμαρ πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πιστεύω φέτος θα ξεκολλήσει σύντομα από της τελευταίες θέσεις και θα κάνει έστω μια αξιόλογη χρονιά. (8η έως 12η).
Μάλμε
“Το τελευταίο ματς του Μάρκους Ρόζενμπεργκ με το Μάλμε”
Έδρα : Eleda Stadion (24.000), Μάλμε
Τίτλοι : 20 πρωταθλήματα, 14 Κύπελλα
Πορεία 5ετίας : 2015: 5η, 2016: 1η, 2017: 1η, 2018: 3η, 2019: 2η
Τι έκανε πέρσι:
Στον τελικό απολογισμό της μέτρησε πολύ η ήττα την 2η αγωνιστική στο Σούντσβαλ με 3-2. Η ήττα στην έδρας της από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Τζουγκάρντεν(0-1) δεν την πλήρωσε και τόσο. Έκανε το καθήκον της μέχρι τέλους και περίμενε το “δώρο” από την Νόρκεπινγκ για να πάρει το πρωτάθλημα. Έπαιξε σίγουρα ρόλο και το βάρη πρόγραμμα που είχε στο Europa League(πέρασε στους “32” και αποκλείστηκε από την Τσέλσι).
Προπονητής :
Γιον Νταλ Τόμασον(43 ετών, νέος). Ο πρώην Δανός επιθετικός (450 συμ./ 180 γκολ σε ομάδες της Ευρώπης) ξεκίνησε την προπονητική του στην Εξέλσιορ, μετά στην Ρόντα και την Βίτεσε σαν βοηθός. Από το 2016 ήταν βοηθός στην εθνική ομάδα της Δανίας. Λόγω της φύσης του σαν επιθετικός, εφαρμόζει κυρίως επιθετικό ποδόσφαιρο με την πίεση από ψηλά να είναι το Α και το Ω για αυτόν.
Μεταγραφές :
Είναι η ομάδα που έχει την καλύτερη οικονομική άνεση στην Σουηδία, κυρίως λόγο της παρουσίας της, τόσο στο Champions League, όσο και στο Europa League, τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο δεν κινήθηκε πολύ στο μεταγραφικό παζάρι και ήθελε απλά να πάρει ένα “όνομα”. Έτσι, απέκτησε τον Ισακ Κίεσε Τελίν (Άντερλεχτ) που γυρίζει στην ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά.
Πέρα από τον Φρανζ Μπροσον που πήρε μεταγραφή στην Έσμπιεργκ, το Μάλμε κράτησε όλη την ομάδα και έδωσες τους “πιτσιρικάδες” δανεικούς σε διάφορες ομάδες. Πάτριοτ Σειντου (Ντάλκουρ), Μάρκο Γιόχανσον (Μίαλμπι), Φέλιξ Κονσταντελιαζ, Ματίας Νίλσον (Λουντς ΒΚ), Λαουρεντ Σαμπανί (Σίριους), Κάρλος Στράνμπεργκ (Αλ-Χαζεμ) και Ρόμαν Γκαλ (Σταμπάεκ)
Η άποψη μου :
Φέτος δεν υπάρχει δικαιολογία για αποτυχία. Σταμάτησε ο Ρόζενμπεργκ αλλά αποκτήθηκε ένας εξίσου ικανός επιθετικός να καλύψει το κενό. Μοναδικό στόχος για το Μάλμε είναι το πρωτάθλημα και πρέπει να το αποδείξει και στο χορτάρι και όχι μόνο στα λόγια (1η ή 2η)
Μίαλμπι
Έδρα : Strandvallen (7,500), Σόλβεσμποργκ
Τίτλοι : –
Πορεία 5ετίας : 2015: B’ – 14η, 2016: D1 – 5η, 2017: D1 – 2η, 2018: D1 – 1η, 2019: Β’ – 1η
Τι έκανε πέρσι:
Η καταπληκτική πορεία που έκανε η ομάδα από το Σόλβεσμποργκ τα τελευταία 2 χρόνια αξίζει τα συγχαρητήρια της. Πριν 2 χρόνια έπαιζε στην Division 1 και φέτος βρίσκεται στην Allsvenskan. Πέρσι τερμάτισε πρώτη με 57 βαθμούς (17-6-7) και επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία μετά το 2014.
Προπονητής :
Μάρκους Λαντζ (44 ετών, νέος). Σαν ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα σχεδόν μια εξαετία στην Χάνσα Ρόστοκ (164συμ./6 γκολ), ενώ ήταν και διεθνής με την Εθνική ομάδα της Σουηδίας (6 συμ.). Κατέκτησε επίσης το Σουηδικό κύπελλο (1998) και το πρωτάθλημα(1999) με το Χέλσινμποργκ. Σχετικό νέο όνομα στην προπονητική αλλά οι πληροφορίες μας μας δίνουν ένα καλό προφίλ. Προσπαθεί να εφαρμόσει παιχνίδι κατοχής και ψάχνει αντεπιθέσεις.
Μεταγραφές :
Απέκτησε παίχτες από μεγάλες ομάδες που δεν είχαν πολλές παραστάσεις στις ομάδες του. Τον μέσο Μπέσαρντ Σάμποβιτς (Τζουγκάρντεν), τον επιθετικό Μαμαντού Μόρο (Χέλσινμποργκ), τον αμυντικό Γέσπερ Λόβγκρεν (Μπραν), τον επιθετικό Γιάκομπ Μπέργκστομ (Μιόνταλεν), τον αμυντικό Μαξ Γουάτσον (Γιονσεπινγκ Σ.) και τους Έρικ Μπιορκαντερ – Νταβιντ Μπατανέρο (Σούντσβαλ).
Κυριότερη απώλεια για την ομάδα ήταν ο Γουίλιαμ Κβιστ (Βάρμπεργκς) που ήταν ο άξονας της ομάδας στο κέντρο. Πόντους Γιόνσον (Καρλσκρούνα), Μίχελ Ομό (Ιάσι), Μπουμπακάρ Γιόμπε (Έγκριτε), Τσαρλς Τζόρτζ (Συριάνσκα) ήταν οι παίχτες που αποχώρησαν ενώ ελεύθερος έμεινε ο Μοχάμεντ Μπαίε.
Η άποψη μου :
Μεγάλο το στοίχημα για την ομάδα του Λαντζ. Ανέβηκε αέρας 2 κατηγορίες αλλά η Allsvenskan είναι μια απαιτητική κατηγορία. Πιστεύω θα πάρει κάποια αποτελέσματα και θα παλέψει μέχρι τέλους να μείνει και του χρόνου (12η εως 14η).
Βάρμπεργκ Μπόις
Έδρα : Påskbergvallen (4,500), Βάρμπεργκ
Τίτλοι : –
Πορεία 5ετίας : 2015: B’ – 5η, 2016: Β’ – 5η, 2017: Β’ – 11η, 2018: Β’ – 14η, 2019: Β’ – 2η
Τι έκανε πέρσι:
Καταπληκτική χρόνια και για την Βάρμπεργκ πέρσι που τερμάτισε στην δεύτερη θέση με 55 βαθμούς. Έκανε την έδρα της κάστρο (9-5-1) και πήρε του πόντους που ήθελε εκτός(6-5-4) και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορίας της θα παίξει στην Allsvenskan.
Προπονητής :
Γιοακίμ Πέρσον (45 ετών, συνεχίζει και φέτος). Ανταμείφθηκαν οι κόποι του πέρσι και φέτος θα είναι και πάλι στο τιμόνι. Σαν ποδοσφαιριστής έκανε καριέρα σε Μάλμε, Αταλάντα, Γκέτεμποργκ, Εσμπιεργκ, Χάνσα Ρόστοκ και Σταμπάεκ ως μεσοαμυντικός. “Η άμυνα μας ήταν το δυνατό μας σημείο στην σεζόν και σε συνδυασμό με τις αποτελεσματικές αντεπιθέσεις, γράψαμε ιστορία”, είχε δηλώσει λίγο μετά το προβιβασμό στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας.
Μεταγραφές :
Απέκτησε τον Γουίλιαμ Κβιστ από την Μιάλμπι που θα παίξει βασικό ρόλο στον άξονα της κυρίως λόγω εμπειρίας ενώ απέκτησε και τον ταλαντούχο μεσοεπιθετικό Τάσρεκ Μάθιους από την Ντόρτμουντ. Έφερε επίσης τον μέσο Γκούσταφ Νόρλιν (Skövde AIK), τον μέσο Άλμπιν Γουιμπό και τον αμυντικό Αλεξάντερ Γιόχανσον (Τβοκεερς), Τον μεσοαμυντικός Ρόμπιν Τράνμπεργκ (Ντάλκουρ), τον τερματοφύλακα Στόγιαν Λούκιτς (Έγκριτε) και τον αμυντικό Γιον Μπίρκφελντ (Φρει).
Σίγουρα μια ομάδα που παίζει σε μικρότερη κατηγορία είναι δύσκολο να κρατήσει παίχτες. Έτσι ο ταλαντούχος αμυντικός Τομπίας Κάρλσον πήγε στην Χάκεν ενώ και ο μέσος Ρόμπιν Μπούκ κέρδισε την μεταγραφή του στην Έρεμπρο. Από την ομάδα έφυγαν επίσης, ο επιθετικός Περπαρίμ Μπεκάι (Γιονσεπινγκ Σ.) και ο αμυντικός μέσος Έρικ Ζέττεμπεργκ (Εντμοντον). Ελεύθεροι έμειναν ο μέσος Ρέμπιν Ασσάντ και ο επιθετικός Βουκ Λούγκοβιτς.
Η άποψη μου :
Σαφώς το κατόρθωμα της πρώτης κατηγορίας είναι τεράστιο. Απέκτησε φέτος παίχτες, κυρίως κεντρικούς, και έναν ταλαντούχο μεσοεπιθετικό που περιμένουν να κάνει την διαφορά. Στόχος είναι η σωτηρία αλλά το βλέπω κομμάτι δύσκολο και κυρίως λόγω εμπειρίας. (14η εώς 16η)
Έρεμπρο
Έδρα : Behrn Arena (12,800), Έρεμπρο
Τίτλοι : 2 Κύπελλα
Πορεία 5ετίας : 2015: 9η, 2016: 9η, 2017: 11η, 2018: 9η, 2019: 9η
Τι έκανε πέρσι:
Πέρασε από διάφορα στάδια κατά τη διάρκεια της σεζόν, φτάνοντας ακόμη και να κινδυνεύει, ωστόσο το ποιοτικό ρόστερ τη βοήθησε να τερματίσει ξανά στην 9η θέση, αρκετά πάνω από τη θέση των play out (10 β.)
Προπονητής :
Άξελ Σελ (37 ετών, συνεχίζει και φέτος). Στην πρώτη του σεζόν σε ομάδα της Allsvenskan άφησε καλές εντυπώσεις και θεωρείται από τους πιο εξελίξιμους τεχνικούς στη Σουηδία. Παίζει αμυντικά, χρησιμοποιεί κυρίως το 4-3-3.
Μεταγραφές :
Έγιναν σημαντικές αλλαγές στο σχεδιασμό της ομάδας, προσπαθώντας να καλυτερέψει την αγωνιστική της κατάσταση. Απέκτησε τους Έρικ Μπίορνταλ (Ντέγκεφορς), Ρόμπιν Μπουκ (Βάρμπεργκς), Αντρέας Σκόβςγκαρντ (Χερενφέιν), Μπένζαμιν Γιέρτστραντ (Μπράγκε), Τζέικ ΜακΓκουιρ (Γκέφλε), Ντάβιντ Σέγκερ (Σολλεντούνα) και τον επιθετικό Τζακ Λαίνε (Αμιένς) για να λύσει το επιθετικό πρόβλημα.
Αποχώρησαν από την ομάδα ο βασικός μέσος Γιόχαν Μπέρτλισον (Ντέγκεφορς), ο επιθετικός Ρόντιν Ντέπρεμ (Γκ. Φιρτ), ο δεξιός μπακ Μάρτιν Λόρεντσον (Κβικσούντς) και ο επιθετικός Βίκτορ Προντέλ (Χο τσι Μιν Σίτυ).
Η άποψη μου :
Οι σημαντικές αλλαγές σε άμυνα και επίθεση, αλλά και το ότι ο Σελ έδειξε πέρσι να αδυνατεί να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσεων, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ερωτηματικό και πάλι το Έρεμπρο που και φέτος δεν βλέπω να κάνει την διαφορά, αν και τα τελευταία 5 χρόνια έχει καπαρώσει την ένατη θέση (9η εώς 12η).
Έστερσουντ
Έδρα : Jämtkraft Arena (8,400), Έστερσουντ
Τίτλοι : 1 Κύπελλο
Πορεία 5ετίας : 2015: Β’ – 2η, 2016: 8η, 2017: 5η, 2018: 6η, 2019: 12η
Τι έκανε πέρσι:
Έχασε αρκετούς πόντους από την αρχή της σεζόν και στην συνεχεία έτρεχε να προλάβει, η άλλοτε ομάδα που έφτασε 16 του Europa League την σεζόν 2017/18(Απέκλεισε στα play-off τον ΠΑΟΚ) και αποκλείστηκε από την Άρσεναλ (0-3 ήττα εντός, 1-2 νίκη έκτος) δεν είναι πια το ίδιο. Τα οικονομικά της προβλήματα άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια και αρχίζει να επηρεάζει και το αγωνιστικό κομμάτι. Τερμάτισε 12η, 2 βαθμούς πάνω από τα play-out.
Προπονητής :
Iαν Μπέρντσαλ (36 ετών, συνεχίζει και φέτος). Με προϋπηρεσία σε Σάρπσμποργκ και Βίκινγκ, ανέλαβε το 2017 και άφησε καλές εντυπώσεις την πρώτη χρόνια,όσο και την δεύτερη αλλά όχι τόσο και στην συνέχεια, ίσως να έπαιξε ρόλο και τα οικονομικά προβλήματα. Και φέτος του δείχνει εμπιστοσύνη η διοίκηση. Δίνει βάρος στην ψυχολογική προετοιμασία.
Μεταγραφές :
Όπως είπαμε και πριν, λόγω του οικονομικού προβλήματος, δεν κινήθηκε πολύ στην μεταγραφική περίοδο. Επέστρεψε από δανεισμό ο αμυντικός Κάλπι Ουατάρα (Μιμόσα) και απέκτησε τον επιθετικό Μπακρ Σάντικ Αμπντελαουί (Ρεάλ Λινένσε).
Ο επιθετικός Ντίνο Ισλάμοβιτς(50 συμ./16 γκολ.) κέρδισε την μεταγραφή του στην Ρόζενμποργκ ενώ ο βασικός αμυντικός Τομ Πέτερσσον (76 συμ./3 γκολ) πήγε να δοκιμάσει την τύχη στην MLS και την Σινσινάτι. Έφυγαν επίσης ο αμυντικός Πάτρικ Κποζό (Λουλέα) και ο αμυντικός Ντάγκλας Μπέργκβιστ (Άρκα Γκντίνια). Μεγάλη απώλεια θα είναι ο μεσοεπιθετικός Τζέιμι Χόπκατ (190 συμ./48 γκολ) ο οποίος έμεινε ελεύθερος.
Η άποψη μου :
Πέρσι έσωσε την κατάσταση προς το τέλος. Φέτος με τις αποχωρήσεις βασικών παιχτών (Πέτερσον, Χόπκατ, Ισλάμοβιτς) και ταυτόχρονα την μη απόκτηση παιχτών ρίχνει πολύ την ποιότητα της ομάδας. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν πέσει κατηγορία(ίσως βοηθήσει και το οικονομικό κομμάτι). 13η εώς 16η.
Στο κλείσιμο θα ήθελα να γράψω λίγα λόγια για τον Μάρκους Ρόζενμπεργκ, ο οποίος “κρέμασε” τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια…
“Από τα 5 μέχρι τα 37 του χρόνια”
Το ξεκίνημα:
Γεννημένος στο Μάλμε της Σουηδίας, Ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ηλικία των 5 ετών ως δεξί μπακ μέχρι να καταλάβει την θέση του ως στράικερ στην ηλικία των 16ετών. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο έγινε στις 9 Απριλίου το 2001 σε εντός έδρας παιχνίδι απέναντι στην ΑΙΚ (2-0). Μπήκε στο 88′ λεπτό, και πλάι στην επίθεση είχε τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς, που εκείνη την μέρα πέτυχε τα 2 γκολ του Μάλμε.
Η πορεία του:
Την σεζόν 2014 βγήκε πρώτος σκόρερ στην Allsvenskan με τα χρώματα της Χάλμσταντ (Δανεικός από το Μάλμε). Επέστρεψε πίσω, και στην συνέχεια πήρε μεταγραφή για τον Άγιαξ, εκεί που σε μία 2ετία πέτυχε 12 γκολ σε 40 εμφανίσεις. Συμπαίχτες είχε τότε τον Άγγελο Χαριστέα και τον Γιάννη Αναστασίου (Ήταν παρών στην τιμητική εκδήλωση). Η μεταγραφή του Χούντελαρ τότε, τον έβαλε στο περιθώριο και έτσι το Ιανουάριο του 2007 παίρνει μεταγραφή στην Βέρντερ Βρέμης, εκεί που στην ουσία έκανε το όνομα του. Το πρώτο του γκολ στην Bundesliga, το πέτυχε απέναντι στην Μπάγερν (1-1) και το πρώτο χατ-τρικ απέναντι την Χέρτα (4-1). Συνολικά στην Γερμανία έκανε 123 συμμετοχές και σκόραρε 40 γκολ . Την περίοδο 2010-2011, φεύγει δανεικός στην Ισπανία και την Ράσινγκ Σανταντέρ, που σε ένα χρόνο μέσα έκανε 33 συμμετοχές και σκόραρε 9 τέρματα. Λίγο πριν την λήξη της σεζόν, είχε δηλώσει ότι θέλει να παίξει λίγα χρόνια ακόμα στην Ευρώπη και μετά να γυρίσει στην γενέτειρα του, Μάλμε. Γύρισε στην Γερμανία και τον Αύγουστο το 2012, παίρνει μεταγραφή για την Premier League, για λογαριασμό της West Bromwich Albion, με τριετές συμβόλαιο. Την πρώτη χρονιά έκανε 24 συμμετοχές χωρίς να σκοράρει, την επόμενη σεζόν έκανε μόνο 4 εμφανίσεις και οι 2 πλευρές ήρθαν σε συμφωνία για λύση του συμβολαίου τον Φεβρουάριο του 2014. Όταν έφυγε από την Αγγλία, δώρισε όλα τα υπάρχοντα από το σπίτι του σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Η Επιστροφή:
Τον Φεβρουάριο του 2014, Το Μάλμε ανακοινώνει την 3ετής απόκτηση, του δικού της παιδιού, Μάρκους Ρόζενμπεργκ. Στις 7 Απριλίου 2014 πετυχαίνει το πρώτο γκολ, μετά την επιστροφή του, στην εκτός έδρας νίκη επί του Γκέτεμποργκ (0-3). Τον Αύγουστο του 2014 ανακοινώνει την απόσυρση του από την Εθνική ομάδα της Σουηδίας και μια μέρα μετά σκοράρει 2 γκολ στον επαναληπτικό αγώνα για το Champions League απέναντι στην Σάλτσμπουργκ (3-0, έχασε 2-1 εκτός), και στέλνει το Μάλμε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τον Οκτώβριο του 2014 στο πρώτο εντός έδρας αγώνα για την ίδια διοργάνωση, πετυχαίνει και τα 2 γκολ, στην νίκη επί του Ολυμπιακού. Συνολικά, στην επιστροφή στο Μάλμε, σκόραρε 67 γκολ σε 156 συμμετοχές σε μία πενταετία, με πολλά κρίσιμα γκολ, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα (2014, 2016, 2017) και το κύπελλο (2014). Σε προσωπικό επίπεδο κατέκτησε το 2014 το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη της Allsvenskan, αλλά και το βραβείο του επιθετικού της χρονιάς.
Στις 28/11/2019 το Μάλμε υποδεχόταν την Ντιναμό Κίεβου για την 5η αγωνιστική του Europa League. Με νίκη το Μάλμε θα ήταν με το ένα πόδι στην επόμενη φάση. Το ματς περνάει από χίλιες διακυμάνσεις (1-0,1-2, 3-2 και στο 77΄ 3-3) και φτάνοντας στο 90+, το ταμπελάκι δείχνει 6 λεπτά καθυστερήσεις. Όλοι ήξεραν τότε ότι ο Μάρκους Ρόζενμπεργκ θα έπαιζε το τελευταίο του παιχνίδι, αλλά κανένας δεν θα πίστευε ότι στο 90+6 ο Σουηδός επιθετικός με πλασέ θα έκανε το 4-3 και θα έστελνε το Μάλμε πιο κοντά στην επόμενη φάση. Μια καριέρα που ξεκίνησε το 1987 στις ακαδημίες του Μάλμε, και στην πορεία του να γράφει 460 συμμετοχές και 150 γκολ (Μάλμε, Άγιαξ, Βέρντερ Βρέμης, Σανταντέρ, W.B.A και ξανά Μάλμε), και τελειώνει με γκολ στο 96 στην ίδια πόλη που πάτησε πρώτη φόρα το χορτάρι.
Ο Μπέχραντ Σαφάρι και ο Γιόχαν Νταλίν έκαναν ένα βίντεο για τον “SuperMackan”. Δείτε το εδώ έχει ενδιαφέρον
“Στο 6:55, η στιγμή που κάνει το 4-3 με την Ντιναμό στο 96”
Σύνοψη
Στην τελική ανάλυση θα πηγαίνω βήμα-βήμα. Το πρωτάθλημα λόγω COVID-19 πήρε αναβολή(ήταν να αρχίσει τον Απρίλιο) και δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάσει τις ομάδες. Χωρίς κόσμο και με πρωτόκολλα υγείας θα είναι τελείως διαφορετικό. Η αρχή θα είναι δύσκολη και θα προτείνω να μην πέσουμε με τα μούτρα. Όσο για μακροχρόνια στοιχήματα(δεν είμαι μεγάλος φαν), θα προτείνω το Μάλμε ως πρωταθλήτρια και για ρίσκο το Χάμαρμπι. Όπως επίσης θα ρισκάρω με την Έστερσουντ να είναι μία από της 2 ομάδες που θα πέσουν κατηγορία. Αυτά για αρχή και ελπίζω να σας έχω καλύψει για μια πρώτη εικόνα της Allsvenskan!
Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Πολυ καλη δουλεια Μπαμπη.
Ωραιος και κατατοπιστικος οδηγος για το Σουηδικο πρωταθλημα.
Κραταω στην ακρη του μυαλου μου τις ομαδες που ανεφερες να αρεσκονται στις αντεπιθεσεις. Θα ειναι καλοπληρωμενα gg οταν θα παιζουν με δυνατοτερους αντιπαλους και θα ειναι τα outsider.
Εξαιρετικο και το αφιερωμα στον Ροζενμπεργκ. Φαινεται οτι ειναι ενας παικτης που τον απολαυσες αρκετα στο γηπεδο και σε στενοχωρει λιγο η αποχωρηση του απο την ενεργο δραση.
Keep up the excellent work !