Τζορτζ Μπέστ: Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια…

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το στοίχημα, Ποδόσφαιρο είναι ένας τρόπος ζωής και από σήμερα, κάποιες μέρες θα κάνουμε αναφορές σε ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία ή ακόμα και σε ομάδες με μεγάλη ιστορία. Σήμερα θα ξεκινήσω με έναν παίχτη που πιστεύω ήταν ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τα αγγλικά γήπεδα, τον Τζόρτζ Μπέστ!

Τα πρώτα βήματα: 

“Νομίζω ότι σου βρήκα μια ιδιοφυΐα” ήταν τα λόγια του σκάουτερ Μπομπ Μπίσοπ  στον προπονητή της Μάντσεστερ Γ. , όταν είδε να παίζει μπάλα, ο τότε 15χρόνος Τζόρτζ Μπέστ. Και όχι άδικα αφού λίγα χρόνια μετά θα το επιβεβαίωνε, όχι μόνο αυτός αλλά και τα κατορθώματα του.  Γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1946 στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας και απέκτησε το παρατσούκλι “Πέμπτος Beatle”, λόγω του χαρακτηριστικού κουρέματος που παρέπεμπε στα “Σκαθάρια”. Μεγάλωσε μαζί με τα 4 αδέρφια του και από μικρός έκανε κοπάνες για να παίξει ποδόσφαιρο. Πολλές ομάδες τον απέρριπταν καθώς τον θεωρούσαν μικροκαμωμένο, αλλά σε ένα αγώνα απέναντι σε τοπικό σύλλογο,ήταν το παιχνίδι που θα άλλαζε την ζωή του.

Ο τότε σκάουτερ της Μάντσεστερ Γ. έψαχνε ταλέντα, παρακολούθησε τον αγώνα, εντυπωσιάστηκε από τα κόλπα του μικρού και αμέσως ενημέρωσε τον Ματ Μπάσμπι και τον κάλεσαν για δοκιμαστικό. Ο πιτσιρικάς, τότε, λόγω άγχους δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει και γύρισε το Μπέλφαστ. Ο Μπάσμπι τηλεφώνησε τον πατέρα του και μετά από 2 εβδομάδες συμφώνησαν να επιστρέψει. Σε ηλικία 17 ετών έπαιξε το πρώτο του επίσημο αγώνα και μετά το τέλος έφυγε κατευθείαν για το Μπέλφαστ. Η διοίκηση της ομάδας τον πήρε τηλέφωνο και του ζήτησε να επιστρέψει γιατί θα έπαιζε βασικός στο σαββατιάτικο αγώνα. ο Μπέστ έδειξε από νωρίς την έντονη προσωπικότητα του, λέγοντας ότι θα πάει μόνο άμα φροντίσουν να γυρίσει σπίτι μετά το τέλος του αγώνα. Και έτσι έγινε, καθώς ο Μπεστ σκόραρε το πρώτο επίσημο γκολ με τους Κόκκινους Διαβόλους και για τα επόμενα 6 χρόνια θα γινόταν ο “Ποπ Σταρ” της ομάδας.

Η ευκολία του να περνάει αντιπάλους με γρήγορες ντρίμπλες σου δίνει την αίσθηση ότι έκανε ότι ήθελε μέσα στο γήπεδο, και παρέα με τον Ντένις Λόου και Μπόμπι Τσάρλτον χάρισαν στην ομάδα στιγμές δόξας, κατακτώντας το πρωτάθλημα το 1965 και 1967. Ένα χρόνο αργότερα η Γιουνάιτεντ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Μπεστ ανακηρύχτηκε καλύτερος παίχτης της χρονιάς. Σε ηλικία 22 ετών είχε κατακτήσει όσα άλλοι ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να κατακτήσουν σε μία καριέρα. Οι Άγγλοι τον είχαν λατρέψει και ο Πελέ τον αποκάλεσε τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έχει δει πότε του.

Η δόξα και η συνέχεια..:

Η δημοτικότητα του είχε φτάσει στα ύψη και όλοι στην Αγγλία τον αντιμετώπιζαν ως σταρ του Κινηματογράφου. Περισσότερα από σαράντα χιλιάδες γράμματα έφταναν κάθε μήνα στο σπίτι του από θαυμαστές. Οι φανέλες γίνανε ανάρπαστες και μια κερδοφόρα επιχείρηση στήθηκε γύρω από το όνομα του. Είχε τα πάντα, δόξα, χρήμα, ταλέντο και γυναίκες. Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε έναν γιο αλλά η άστατη ζωή που έκανε, διέλυσε τους γάμους του. Είχε εθιστεί στο αλκοόλ και όσο αν προσπάθησε, δεν μπόρεσε ποτέ να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις, ειδικά όταν έφυγε και ο Ματ Μπάσμπι από τον σύλλογο. Σε ηλικία 27 ετών έφυγε από την Μάντσεστερ, έχοντας σκοράρει συνολικά 179 φορές τερματίζοντας πρόωρα μια επιτυχημένη καριέρα. Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε σε διάφορους συλλόγους χωρίς να καταφέρει να επανέλθει.

Οι συλλήψεις, τα νοσοκομεία και το τέλος:

“Το 1969 παράτησα τις γυναίκες και το αλκοόλ. Ήταν τα χειρότερα 20 λεπτά της ζωής μου”, είχε δηλώσει. Δύο φόρες τον συνέλαβαν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μια για παρενόχληση ανήλικου κοριτσιού. Για την δεύτερη κατηγορία απαλλάχθηκε. Το χρόνιο πρόβλημα με το αλκοόλ δεν κατέστρεψε μόνο την καριέρα του αλλά και την υγεία του.  Άρχισε να μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία και κλινικές αποτοξίνωσης. Το 2001 έπαθε λοίμωξη στο αναπνευστικό και την επόμενη χρονιά υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση στο συκώτι. Η επέμβαση ήταν επιτυχής αλλά, παρά τις συμβουλές των γιατρών, ξανακύλησε στην άστατη ζωή. Τον Οκτώβριο του 2005 μπήκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο και πέθανε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου από ανεπάρκεια οργάνων. Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 Βρετανοί για να αποχαιρετήσουν τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που έπαιξε ποτέ στα αγγλικά γήπεδα.

 

Χαράλαμπος Παπαδόπουλος

Σχετικές δημοσιεύσεις