Bleed for Union

Ο σημερινός τίτλος του κειμένου ήταν και ο τίτλος της καμπάνιας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 90΄ στο Βερολίνο και που συνεχίστηκε και την επόμενη δεκαετία, η οποία είχε σαν στόχο την εισροή χρημάτων στα ταμεία της Ουνιόν Βερολίνου, μέσω πώλησης αίματος, κάτι το οποίο επιτρέπεται από τους νόμους της Γερμανίας. Στην προσπάθεια αυτή ωστόσο δεν συμμετείχαν μόνο φίλοι της ομάδας, αλλά και οπαδοί της Χέρτα, της σημερινής αντιπάλου.

Μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του τείχους στο Βερολίνο το 1989, ήταν λογικό να μην αργήσει πολύ και η στιγμή της κοινής αθλητικής ζωής των δυο πλευρών της πόλης. Έτσι στις 27 Ιανουαρίου του 1990, διεξήχθη το πρώτο παιχνίδι μεταξύ της Χέρτα και της Ουνιόν μετά από 28 ολόκληρα χρόνια. Η αναμέτρηση στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου εξελίχθηκε σε γιορτή, με τους φίλους των δυο ομάδων να γιορτάζουν την επανένωση της πόλης τους και της χώρας τος γενικότερα, ενώ παρακολούθησαν το παιχνίδι αγκαλιά χορεύοντας και τραγουδώντας. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως από εκείνο το βράδυ έχουν κρατηθεί πολλές φιλίες που μετέπειτα εξελίχθηκαν σε σχέσεις ζωής.

Από τότε έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι, με τις σχέσεις των δυο ομάδων να είναι επί το πλείστων καλές, κυρίως όμως διότι δεν αγωνίζονταν σε κοινή κατηγορία, κάτι που δεν έδινε χώρο σε αντιπαλότητες. Τα δεδομένα ωστόσο, αρχίσαν να αλλάζουν με τον καιρό, ειδικότερα μετά την άνοδο της Ουνιόν στη Bundesliga 2 το 2009.

Μετέπειτα και με τη «βοήθεια» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης βγήκαν στο προσκήνιο οι κοινωνικές διαφορές που χώριζαν εδώ και δεκαετίες τους φίλους των δυο ομάδων, αφού ήταν γνωστό, πως οι υποστηρικτές της Ουνιόν ανήκαν στην εργατική τάξη κυρίως, με αποτέλεσμα να είναι οικονομικά ασθενέστεροι, κάτι που δεν συνέβαινε με εκείνους της Χέρτα, η οποία σιγά σιγά άρχισε να φτιάχνει τμήματα υποδομής και ακαδημίες σε περιοχές όπου κατά κόρον ζούσαν φίλοι της Ουνιόν.

Η άνοδος της Ουνιόν στη μεγάλη κατηγορία, με την ταυτόχρονη συμπλήρωση 30 ετών από την πτώση του τείχους σηματοδότησε μια νέα εποχή στις σχέσεις των δυο ομάδων, τόσο σε επίπεδο οπαδών, όσο και σε επίπεδο διοικήσεων.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα και το αποψινό παιχνίδι, που εκτός των άλλων έχει και βαθμολογική σημασία, αφού ο νικητής ενδέχεται να πλησιάσει τις θέσεις που οδηγούν στο Europa League της επόμενης σεζόν, ενώ ο ηττημένος δεν αποκλείεται να μπλέξει για τα καλά σε σενάρια υποβιβασμού.

Αγωνιστικά, η Χέρτα επέστρεψε δυναμικά μετά τη διακοπή, επικρατώντας με 3-0 εκτός έδρας της Χοφενχάιμ, ενώ απόψε αναμένεται να παραταχθεί χωρίς ουσιαστικές απουσίες, ενώ από την άλλη η Ουνιόν, ηττήθηκε με το κολακευτικό 2-0 στην έδρα της από την πρωτοπόρο Μπάγερν, ενώ για ένα ακόμα παιχνίδι φέτος θα έχει μεγάλο αριθμό απουσιών.

Αγωνιστική εικόνα λοιπόν και ρεπορτάζ οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι γηπεδούχοι βρίσκονται λίγο πιο κοντά στη νίκη, κάτι που αποτυπώνεται και στο σετ των αποδόσεων που προσφέρουν οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες, με τον άσο να βρίσκεται στα επίπεδα του 2.30 και να αξίζει σίγουρα το ποντάρισμα.

Ραντεβού το πρωί του Σαββάτου με ξεκαθάρισμα επιλογών από Γερμανία και όχι μόνο…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Μία άποψη για το “Bleed for Union”

  1. Bill

    Έχει πολλή λογική η ανάλυση. Αν και δεν μπλέκω με σημεία, μπορεί λόγω απόδοσης να μπει σε δελτίο με ζητούμενα

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα